demisionez
DeConsuela InFără categorie Datamartie 23, 2016

10 Semne ca e timpul sa demisionezi

E posibil sa-ti fi trecut prin minte de mai multe ori sa-ti schimbi job-ul, asa cum li se intampla multora peste tot in lume… Trebuie sa recunosc ca si mie mi-a trecut prin minte de nenumarate ori de-a lungul carierei mele corporatiste, dar am avut curajul sa o fac doar de doua ori. Totusi, universul a avut grija de asta in locul meu (slava Domnului ), si cele doua evenimente s-au dovedit a fi cele mai semnificative puncte de cotitura din cariera mea – odata am fost concediata la sfarsitul perioadei de proba, si a doua oara am fost disponibilizata in timpul crizei petroliere.

E important sa recunosti cand o companie/un job nu ti se mai potriveste (sau nu ti s-a potrivit niciodata); cu cat mai repede intelegi asta cu atat mai repede poti lua masurile adecvate. Un angajat nemultumit e o investitie proasta atat pentru propria ta stare de bine cat si pentru eficienta echipei/companiei pentru care lucrezi.

Uneori te indoiesti ca te afli la locul de munca potrivit din cauza sentimentului ocazional (sau frecvent) ca vrei sa-ti dai demisia. Dar daca te confrunti cu alte probleme care ar putea fi mascate de munca, si nu vrei sa iei masuri drastice pe care le-ai putea regreta dupa aceea? (Eu una m-am confruntat des cu aceasta dilema). Dar cum stii ca e timpul sa iei in serios acele sentimente negative legate de job, si sa treci la urmatorul nivel ?

Privind in urma, recunosc anumite indicii care, luate impreuna, reprezinta semne serioase ca ar fi bine sa-ti schimbi job-ul:

1. Nu poti fi tu insuti

Sa te prefaci ca esti altcineva poate fi unul din cel mai mari compromisuri pe care le-ai putea face, pentru ca necesita multa „munca” pe langa munca obisnuita de la job. Daca nu vrei sa te trezesti ca faci doua job-uri full-time, ar fi bine sa renunti la unul din ele.

2. Nu simti ca munca ta este semnificativa

Asta se poate intampla in stadii diferite de-a lungul vietii oamenilor, insa vine o vreme cand ajungem sa ne intrebam daca facem vreo diferenta in lume prin munca noastra. In mod tipic, aceasta preocupare apare cand atingem acea etapa de implinire de sine din ierarhia nevoilor descrisa de Maslow.

3. Esti demotivat si nefericit

Sentimentul de anxietate la inceputul unei noi saptamani de munca, senzatia ca trebuie sa te fortezi sa vii la munca in fiecare zi, sau sa stai permanent cu ochii pe ceas asteptand sfarsitul programului, sau sa manifesti un interes scazut in indeplinirea sarcinilor zilnice – cel mai probabil toate astea sunt semne ca locul de munca te demoralizeaza.

4. Nu te simti liber

Daca incepi sa invidiezi libertatea de care se bucura postasul prin natura job-ului sau, probabil e un semn ca job-ul tau nu-ti ofera libertatea de care ai nevoie pentru a functiona eficient si a fi fericit. Sentimentul ca nu ai de ales este unul din principalele blocaje care te impiedica sa-ti atingi potentialul, si un dezavantaj atat pentru tine cat si pentru angajatorul tau.

5. Te imbolnavesti des

Corpul nostru ne trimite semnale minunate daca alegem sa le acordam atentie. Poate crezi ca alti factori stau la baza imbolnavirii tale, dar daca job-ul te secatuieste, cel mai probabil corpul tau se va sacrifica.

6. Seful tau nu-ti incurajeaza cresterea

In cele din urma cu totii ne dorim sa crestem; este o nevoie umana de baza. Bineinteles, cresterea inseamna lucruri diferite pentru fiecare. Pentru unii ar putea echivala cu o crestere salariala, pentru altii cu mai multe responsabilitati sau cu o promovare, in timp ce pentru altii are legatura cu studiul si educatia, sau echilibrarea vietii profesionale cu cea personala. Indiferent de idealul tau de crestere, ai nevoie de sprijinul sefului pentru a se materializa.

7. Te tin doar banii

Bineinteles, cu totii avem facturi de platit. Dar cand suma de pe cec-ul de salarii devine singurul factor care te retine la actualul job, cel mai probabil te limitezi. Sunt multe cai si optiuni de a face bani, daca vrei sa le explorezi. Desi unele job-uri pot oferi mai multe beneficii financiare decat altele, cateodata banii extra nu acopera costurile implicate.

8. Nu esti mandru de activitatile companiei tale

Daca lucrezi pentru o companie ale carei activitati principale sunt in dezacord cu valorile tale personale, cu siguranta e timpul sa te gandesti sa-ti schimbi job-ul. Rareori te simti motivat sa depui un efort de munca in plus ca sa ajuti compania sa aiba succes daca nu esti de acord cu activitatile ei.

9. Nu esti de acord cu normele si deciziile conducerii companiei

Cu toate ca poate nu ai mereu puterea sa influentezi luarea deciziilor in cadrul companiei pentru care lucrezi (desi incurajez foarte mult ca angajatii sa-si exprime parerea chiar daca contrazic statu quo), intotdeauna poti alege sa mergi sa lucrezi pentru o companie ale carei valori si stil de conducere sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine.

10. Te plangi de job-ul tau mai mult decat te lauzi cu el

E normal (si sanatos) sa te plangi de job-ul din cand in cand, dar cand revine mereu in centrul discutiilor tale este un semn ca te consuma mai mult decat doza normala.

Intr-un articol viitor, voi acoperi pasii de luat inainte de-a demisiona ca sa fie o tranzitie lina si sa faci alegerile potrivite pe viitor.

Iti place acest continut? Alatura-te celor care il primesc primii.
Etichete: ,

Lasă un răspuns