inflatie de coaching
DeConsuela In Datamartie 9, 2016

Ce multi coach-i exista in ziua de azi… Sau nu?

Eram pe un grup de antreprenori pe Facebook zilele trecute si am vazut urmatoarea intrebare: “Poti sa fii coach de business daca nu ai avut niciodata propria ta afacere?”

98% dintre raspunsuri au fost: “Categoric nu!” Si au venit din partea multor coach din grup. Am fost putin socata…

Un coach nu este un consilier expert

Bineinteles ca poti fi un coach de business daca nu ai avut niciodata propria ta afacere! Un coach nu este un consilier expert pe un anumit subiect. Obiectivul unui coach este sa declanseze rezultate prin tehnici demonstrate de coaching, si sa imputerniceasca si sa ghideze clientii sa-si gaseasca propriile solutii pornind de la ideea ca fiecare este diferit si nu exista o singura formula corecta care sa functioneze pentru toata lumea tot timpul. Nu asta invata toti coach-ii la cursuri?

Nu toti coach-ii sunt certificati

Confuzia provine de la urmatorul fapt: nu toti cei care se autointituleaza coach-i sunt certificati, iar termenul de coach a fost folosit incorect si intelesul lui a fost denaturat in mintea oamenilor.

Asta inseamna ca acei coach-i care nu detin certificare nu-si ajuta clientii? Bineinteles ca nu. Cel mai probabil sunt persoane foarte utile (traineri, mentori, consultanti, terapeuti) care se autodenumesc coach-i pentru ca rezoneaza cu termenul, dar isi ajuta clientii prin diverse tehnici, dintre care unele se pot intersecta cu coaching-ul profesionist, altele nu.

In timp ce coaching-ul, training-ul, mentoratul, consultanta, si psihoterapia sunt servicii foarte eficiente care produc rezultate pozitive, este important sa definim si sa folosim corect termenii astfel incat clientii sa stie exact ce fel de servicii primesc.

Diferenta dintre Coach & Mentor/Trainer/Consultant

Coach    Mentor/Trainer/Consultant
In mare parte, asculta In mare parte, vorbeste
Pune intrebari Da sfaturi
Dezvolta constientizarea clientului si ajuta clientul sa-si seteze obiectivele si sa-si planifice procesele de actiune Impartaseste din cunostintele si metodele sale ca sa ajute clientul sa obtina rezultate
Imputerniceste clientul prin ascultare activa si interogare atenta, plasandu-l astfel in pozitia de expert Isi asuma rolul de expert

Este coaching-ul acelasi lucru ca psihoterapia?

Asta e probabil e cea mai comuna intrebare, si pe buna dreptate. Atat coach-ii cat si psihoterapeutii pun intrebari clientilor, asculta, si le interpreteaza raspunsurile, ceea ce ulterior ajuta clientii sa dobandeasca fericire si succes in viata. Deci care e diferenta esentiala dintre cele doua?

Pe scurt:

*Atentia principala in psihoterapie este pe rezolvarea trecutului.

*Atentia principala in coaching este pe imbunatatirea/consolidarea viitorului.

Poti sa compari un psihoterapeut cu un fizioterapeut care ajuta atletii sa trateze rani din trecut, si un coach profesionist cu un coach (antrenor) de sport care ajuta atletii sa obtina performante in viitor.

Cand sa apelezi la un coach?

Atunci cand realizezi ca stai in calea propriului succes intr-un domeniu/mai multe domenii din viata ta (ni se intampla tuturor, mai des decat credem), si esti gata sa te dai la o parte si sa inaintezi spre obiectivele propuse. Sa fim realisti: exista momente in viata cand ne simtim blocati: ne confruntam cu situatii complicate iar solutiile intarzie sa apara, ne-am epuizat deja toate resursele aflate la dispozitie si inca ne simtim ca prinsi intr-o capcana, sau stim ce ar trebui sa facem dar pur si simplu nu ne mobilizam sau nu ne putem organiza gandurile inspre actiune. Acestea sunt temele comune cu care lucreaza coach-ii.

Pentru mai multe intrebari frecvente despre coaching, International Coach Federation are niste raspunsuri utile.

Nu exista o inflatie de coaching pana la urma

Daca au existat mici confuzii despre coaching, sper ca esti acum într-o pozitie mai buna pentru a intelege diferitele servicii de dezvoltare personala care exista, astfel incat sa poti selecta cel potrivit pentru tine. In realitate, desi poate ar parea sa existe o inflaeie de coaching, exista mai degraba o inflatie de servicii care sunt numite gresit ca fiind „coaching”.

Iti place acest continut? Alatura-te celor care il primesc primii.
Etichete: , , ,

Lasă un răspuns